تحلیل قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی در تیرماه 1404 نشاندهنده روند کاهشی بازار است که بهویژه در مقایسه با سال گذشته قابل توجه است. با بررسی دقیق تغییرات قیمتی و عوامل مؤثر بر این نوسانات، میتوان به درک بهتری از وضعیت کنونی و آینده بازار آهن آلات رسید...
آهن پرایس: بررسی روند بازار آهن و فولاد طی یک ماه اخیر گویای سیر کاهشی قیمت انواع آهن آلات صنعتی و ساختمانی در اغلب مبادی فروش است. به طوری که قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی در حال حاضر در کمترین نرخ پیشنهادی بازار قرار دارشت و از این نظر فرصت خوبی برای تهیه آهن آلات مورد نیاز پروژهها به شمار میرفت.
اما به طور کلی بازار روزهای آرامی را سپری میکند و اغلب بازارهای داخلی از جمله آهن و فولاد به دلیل ضعف تقاضا و رکود شدید و نبود درآمد شیب ملایم کاهشی دارند.
چند روز ابتدایی تیرماه مصادف بود با حمله اسرائیل و آمریکا به ایران، از همین رو نه تنها قیمت میلگرد و آهن، بلکه نرخ ارز و طلا و سایر بازارهای مالی و کالایی نیز افزایش قیمت داشتند.
به عنوان نمونه قیمت دلار که پیش از جنگ 83 هزار تومان معامله میشد در بحبوحه جنگ به 93 هزار تومان نیز رسید، قیمت میلگرد نیز در برخی مبادی فروش و در شماری از سایزها حتی به 40 هزار تومان نیز رسید، اما به طور کلی قیمت روز میلگرد عمدتا بین 38 تا 39 هزار تومان اعلام قیمت میشد؛ سایر مقاطع فولادی نیز به همین منوال با افزایش هیجانی همراه بودند.
اما طبق آمار بلافاصله پس از آتش بس و فروکش کردن نسبی تنشهای نظامی شاهد عقبنشینی و اصلاح قیمتها بودیم به طوری که این روند تا پایان تیرماه تداوم یافت.
انتظار میرفت نرخ دلار به عنوان سرمایهای با نقدشوندگی بالا جهش چشمگیری داشته باشد، اما بانک مرکزی طی ماههای اخیر به واسطه تزریق ارز گسترده، کنترل حوالههای ارزی، مدیریت نوسان صرافیها مانع از هیجانات لحظهای شده بود از همین رو در ایام جنگ نیز همسو با عواملی که اشاره شد، تعطیلی بازار، احتیاط معاملهگران، افت جهانی دلار، پیشخور شدن اخبار، فروکش کردن سریع تنش و دخالت فعال بانک مرکزی نوسان عجیبی در نرخ دلار مشاهده نشد و تا 88 هزار تومان عقبنشینی کرد.
همانطور که اشاره شد طبق نمودار قیمت میلگرد، طی یک ماه اخیر روند کاهشی داشته و از کانال 36 هزار تومان به تدریج به 34 هزار تومان رسیده است.
براساس آمار قیمت فعلی میلگرد به قیمت این محصول در نیمه اول اردیبهشت بازگشته است و کارشناسان معتقدند اگر روند بازار به همین شکل باشد، احتمالا کانال 34 هزار تومان را نیز از دست بدهد و به 33 هزار تومان برسد.
براساس نمودار قیمت میلگرد ظفر بناب در یک سال اخیر، قیمت میلگرد در بازه 12 ماهه حدود 7-8 هزار تومان افزایش پیدا کرده و در تیرماه 1403 نرخ این محصول در محدوده 25 تا 26 هزار تومان معامله میشد و در پایان ماه به دلیل قطعی برق نرخ این محصول به 28 هزار تومان رسید. در صورتی که در حال حاضر قیمت این میلگرد که در کف قرار دارد حدود 36.600 تومان اعلام میشود.
قیمت میلگرد 16 ذوبی نیز در پایان تیر ماه 1403 در محدوده 28 هزار تومان معامله میشد و آخرین قیمت اعلامی این کارخانه حدود 36.700 تومان است.
افزون بر این گزارشها از آخرین معاملات میگرد در بازار حاکی است قیمت میلگرد ابرکوه، قیمت میلگرد سیرجان و اروند خلیج به زیر 34.500 و نزدیک به 34 اعلام میشود و در صورت تداوم این روال از دست رفتن کانال 34 هزار تومان چندان دور از انتظار نیست.
قیمت سایر مقاطع فولادی نیز همسو با نرخ میلگرد روند کاهشی در پیش گرفتند و این درحالی است که احتمال نقض آتش بس دور از انتظار نیست و چالش قحطی انرژی نیز همچنان گریبانگیر فولادسازان است. از طرفی تنشهای نظامی منطقه نیز همچنان پایدار و در اوج خود است.
در همین میان قیمت پروفیل ساختمانی نیز در برخی مبادی فروش در کانال 43 هزار تومان اعلام میشود و قیمت ورق 2 میل مبارکه هم بسته به ابعاد بین 40 تا 42 هزار تومان متغیر است.
نکته جالب توجه این است که قیمت پروفیل 2 میل با ابعاد 30 در 30 در پایان تیرماه 1403 حدود 40.500 تومان اعلام میشد و در حال حاضر 45 هزار تومان اعلام میشود که این رقم نشان میدهد قیمت پروفیل نسبت به قیمت میلگرد رشد چندانی نداشته است.
با این اوصاف باید گفت قیمت آهن آلات در حال حاضر تقریبا در کمترین سطح خود قرار دارد و براساس بررسی قیمت برخی مقاطع فولادی در یک سال اخیر، قیمت آهن و فولاد نسبت به سایر بازارها دچار عقب ماندگی از تورم است.
با در نظر گرفتن کلیه پارامترها و وضعیت ناپایدار سیاسی و اقتصادی کشور، نمیتوان چشم انداز روشنی از روند بازار در روزهای پیش رو ارائه داد، اما طبق گفته کارشناسان و با در نظر گرفتن اثرات جنگ 12 روزه بر اقتصاد کشور و انواع بازارها به ویژه بازار مسکن و مصالح ساختمانی، احتمال تشدید رکود و تداوم روند تدریجی کاهش قیمت آهن دور از انتظار نیست.
نویسنده: سمیرا افشار